Geschiedenis


pand_nr6_bouw1Apparatenfabriek ARA b.v., kortweg ARA, is opgericht in 1961 in het pittoreske dorp Aalten in het oosten van Nederland. ARA is opgericht door de heer Gerard Rave. Hij bouwde een schuurtje achter het huis van zijn schoonouders. In dit schuurtje startte hij met het waarmaken van zijn grootse plannen, en wel met een gespaard bedrag van ƒ5.000.- (€ 2.270.-)

“Ik ben begonnen met het maken van elektronica, terwijl ik nog geen klant had. Ik had eigenlijk niks. Ik moest het zelf ontwikkelen, zelf maken en zelf verkopen. Als eerste maakte ik omroepinstallaties en verkocht die aan groothandelaren. Die installaties kon je ook kant en klaar kopen, maar die waren mijns inziens niet zo goed”, aldus Rave.

Wat begon met elektronica, werd uitgebreid met panelenbouw (schakelkasten) en plaatwerk-samenstellingen (lasersnijden, ponsen, kanten, lassen en coaten); een unieke combinatie. In het verleden werden al complete machine-modules samengesteld en volledig getest aan klanten geleverd; een vraag die pas begin jaren 2000 breed in de markt kwam. In de verdere ontwikkeling van nieuwe machines heeft ARA vanuit eigen kennis en kunde altijd geluisterd naar de behoeften en wensen van klanten.
Anno 2016 produceert ARA hoogwaardige mechatronische systemen voor Original Equipment Manufacturers (OEM). ARA heeft hierbij alles in huis; van hardware- en software engineering tot en met een eigen plaatwerkerij en poedercoat-lijn. Zo is het bedrijf uitgegroeid tot een gezond bedrijf met alles onder één dak. Kortom, de naam ‘mechatronica’ had door Rave bedacht kunnen zijn.

Pand

  

Onderdeel van NiVoGe Holding

nivoge_logo

Op diverse fronten had Rave al bij de start van zijn bedrijf een toekomstbestendige visie. Zo heeft ARA van af dag één altijd al een modern uitgeruste werkplaats en dito machines, gecombineerd met een eigen ontwikkelafdeling, gehad. Daarnaast is ARA door Rave in 1992 in een stichting ondergebracht die de naam NiVoGe (Niet Voor het Gewin) kreeg.

“Winst maken is niet het allerbelangrijkste; een gezond bedrijf dat moeilijke tijden kan doorstaan staat voorop. ARA heeft in haar bestaan dan ook goede, maar zeker ook moeilijke tijden goed doorstaan. Als het werkaanbod wat minder is, gaan de handen uit de mouwen om het eigen pand te onderhouden of uit te breiden”, licht de huidige directie uit naam van Leen Pieter de Jong toe.

Rave had met deze stichting/holding daarnaast een maatschappelijk doel voor ogen: bestendigheid en werkgelegenheid bieden, ook in de toekomst. Inmiddels is ARA dan ook uitgegroeid van één naar meer dan honderd trotse medewerkers.

 Meer informatie op www.nivoge-groep.nl