Loading...
Tweede Broekdijk 6, Aalten, Nederland +31 (0)543 47 25 01

Embedded Controller À La Carte

29 februari 2024

Bij ARA Industries hebben we een brede kennis in huis op het gebied van zowel hard- als softwareontwikkeling. Met jarenlange ervaring in het produceren van SoftPLC's en embedded controllers, richten we ons op het besturen van verschillende machines, variërend van inpak- en sorteermachines tot landbouw- en metaalbewerkingsmachines. Zeker nu, met steeds meer toepassingen waar naast een besturingssysteem een heel scala aan programmatuur en bibliotheken voor nodig is, zoals bijvoorbeeld voor de “Internet of Things” (IOT).

We creëren graag oplossingen, daarom heeft ARA een eigen Linux distributie ontwikkeld die naar wens aangepast kan worden voor specifieke doeleinden en hardware op door ons ontworpen printen.

We geloven in slimme toepassingen en het hergebruiken van bestaande oplossingen. Zo ook met onze embedded controllers, die we voortdurend aanpassen voor nieuwe toepassingen.

Lange leverbaarheid

De machines die onze klanten produceren, moeten vaak tientallen jaren meegaan. Het is dan van belang dat onderdelen verkrijgbaar zijn en blijven. Bij de selectie van onderdelen en leveranciers is lange termijn leverbaarheid voor ARA een pré, en dat geldt uiteraard ook voor onze embedded controllers.

We merken op dat startups vaak beginnen met generieke embedded modules, zoals de bekende Raspberry Pi. Hoewel dit platform interessant is vanwege het gebruik van Linux, hebben we gezien dat dit soms problemen kan veroorzaken vanwege de leverbaarheid van deze modules, wat productie processen enorm kan vertragen. ARA is daarintegen vooruitstrevend omdat we jarenlange levering kunnen garanderen van onze controllers.

Vertrouwen en robuustheid

Deze garantie maken we mogelijk omdat onze oplossingen bestaan uit een System On Module (SOM) op een printplaat die door ons is ontwikkeld en afgestemd op de behoeften van de klant. Deze printplaten worden in eigen huis geassembleerd met behulp van onze pick&place machine, waarna ze worden geprogrammeerd en getest door onze elektronica-experts. We hebben gekozen voor de i.MX serie van NXP uit Eindhoven voor onze SOM, die we als module op de print solderen.

Op die manier kunnen we allerlei systemen maken waar precies de juiste hardware op zit voor een bepaalde toepassing. We kunnen bijvoorbeeld een aantal usb poorten monteren of juist seriële poorten. Ethernet of juist nog een ouderwetse printerpoort. Een SD kaart lezer, analoge of digitale in- of outputs. Een HDMI uitgang voor een grote monitor of juist een RGB aansluiting voor een touchscreen. Waterdicht ingegoten en draadloos van energie voorzien? Het is maar net wat zinvol is voor de toepassing.

Met dit platform bieden we dan ook een interessant alternatief voor o.a. de huidige generatie PLC besturingen die een aparte HMI (Human Machine Interface) vereisen en voor robuuste industriële Linux toepassingen in het algemeen. Door alle rekenkracht op één processor op één print te integreren, besparen we niet alleen kosten, maar voorkomen we ook mogelijke EMC-problemen omdat alle onderdelen dicht bij elkaar zitten. Onze printplaten hebben dan ook succesvol onze EMC-testen doorstaan, waaronder een geleide immuniteitstest om te controleren of het apparaat elektrisch gezien tegen een stootje kan.

À la carte

Doordat we onze eigen Linux-versie kunnen maken en bijvoorbeeld touchscreens kunnen aansturen, kunnen we eigenlijk in een embedded besturing alles mogelijk maken wat met een mobieltje of een tablet ook mogelijk is. Er zijn dan ook talloze toepassingen te bedenken, en er zijn vele open source pakketten beschikbaar die op Linux kunnen draaien. Denk aan ROS (Robot Operating System) voor de besturing van robots, LinuxCNC voor de besturing van machines tot drone autopiloot software zoals Paparazzi van de TU Delft, om desgewenst zelfs het luchtruim te kunnen kiezen.

Vandaar dat we onze oplossingen beschrijven als "a la carte", omdat ze altijd afgestemd zijn op de specifieke toepassing, wensen en doelen van de klant.